Koninklijke Harmonie Zwijnaarde

Onze dirigenten

Tom Raes werd geboren op 5 augustus 1978 en studeerde aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Lokeren, waar hij in 1996 de einddiploma's voor slagwerk en piano behaalde.In 1999 studeerde Tom af als "Onderwijzer" aan de KaHo Sint-Lieven Hogeschool te St.-Niklaas, maar koos ervoor om slagwerk verder te studeren aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen.
Dankzij de lessen van Leo Ouderits, Carlo Willems en Koen Wilmaers behaalde hij in 2004 het Meestergraadsdiploma met een grote onderscheiding. Bovendien behaalde hij er ook het diploma "HaFaBra-directie" bij Dirk De Caluwe, Orkestcompositie bij Jan Hadermann en het Aggregaatsdiploma. Tom is vast lid van de harmonie Ste-Cecilia Zele en Brassband Zele, maar is daarbuiten ook actief als freelance slagwerker en gastdirigent in diverse HaFaBra-orkesten. Hij is op regelmatige basis actief bij het Vlaams Radio Orkest, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Vlaams Harmonie Orkest, de Beethovenacademie, de Nationale Opera, I Solisti Del Vento, Il Novecento, Night Of The Proms en tal van andere professionele- en semi professionele orkesten. Daarbuiten was hij ook te zien en te horen als percussionist in de succesvolle musical "Kuifje en de Zonnetempel".

Hij volgde reeds Masterclasses voor marimba bij Keiko Abe, Evelyn Glennie en Ludwig Albert en nam ook privélessen in de Latijns-Amerikaans/Afro-Cubaanse percussie-instrumenten.
Tom is huisarrangeur van het ReMuZe-festival en schreef reeds meerdere werken en arrangementen voor HaFaBra-orkesten.
Hij maakt ook deel uit van het "Koperkwintet" o.l.v. Bart Van der Strieckt en het Trio Rare, een ensemble bestaande uit accordeon, basklarinet en marimba/vibrafoon.
Als leerkracht slagwerk en samenspel is Tom verbonden aan de Stedelijke Academies voor Muziek en Woord te Lokeren en Buggenhout.
Als dirigent slaat hij iedere week de maat bij de Koninklijke Harmonie Zwijnaarde, de Harmonie "De Eendracht" Wachtebeke en de Stadsharmonie van Lokeren.


Ninke De Roeck, geboren op 13 november 1996, begon in 2002 haar muzikale opleiding aan de Academie voor Podiumkunsten te Gent, waar ze trompetles volgde bij Hans Bossuyt. In 2011 studeerde ze af met grote onderscheiding.

Sinds 2008 is ze lid van de Koninklijke Harmonie Zwijnaarde.

In 2016 werd Ninke door het bestuur van de Harmonie Zwijnaarde gevraagd om de muzikale leiding van het jeugdorkest in handen te nemen, een uitdaging die ze graag aanvaardde.

In 2017 sloot ze zich aan bij het harmonieorkest van Sint-Martens-Latem o.l.v. Jens De Bruyne.

Na het afwerken van haar studies “Sport en Bewegen” aan Howest in Brugge besloot Ninke om een tweede opleiding te volgen aan KASK & Conservatorium Gent waar ze de tot op heden haar studies op trompet vervolmaakt bij docent Steven Devolder (trompettist in het orkest van de Muntschouwburg). Ondertussen behaalde ze reeds een Bachelordiploma in de Uitvoerende Muziek en startte ze in 2020 de Educatieve Master – Klassieke Muziek.

Naast het dirigeren van het jeugdorkest van Zwijnaarde dirigeert ze sinds 2020 ook het instaporkest van Sint-Martens-Latem.

Ninke is ondertussen actief als leerkracht binnen de muziekacademie van het Gemeenschapsonderwijs in Gent (De Poel) voor de vakken muzieklab+, groepsmusiceren en domeinoverschreidende initiatie.